Siirry sisältöön

MYLLYTALO

Myllytalolla on yli satavuotinen historia Hämeenlinnan itäpuolella. Talo sijaitsee silloisen maantien, nykyisen kevyen liikenteen väylän varrella Ruununmyllyn koulun ja Kruununmyllyn vieressä. Talon rakensivat vanajalaiset veljekset torpparilain tultua voimaan, joka mahdollisti torppareille ja mäkitupalaisille maiden lunastuksen itselleen. Päärakennus piha-aittoineen valmistui vuonna 1921 ja sama suku asui taloa vuoteen 1989 saakka. Viljellyt maat olivat laajat ja ulottuivat nykyiseen Siiriin ja Matkolammelle. Moni ruununmyllyläinen muistaa talossa pidetyt kinkerit ja heinätalkoot, sekä Myllytalon piian tekemän erinomaisen sahdin.

10-tien rakentamisen jälkeen oli lehmät 60-luvulla laitettava pois, koska niiden kuljettaminen laitumelle vilkkaasti liikennöidyn tien yli oli liian vaarallista. Sen jälkeen tyhjille tiloille piti keksiä käyttöä ja niin navettarakennuksessa on ollut mm. traktorimyyntiä ja autokorjaamo. Autokorjaamo oli vähällä palaakin, mutta pelastui täpärästi neuvokkaan korjaamonpitäjän ansiosta, joka sulki rautaiset ovet paljain käsin (ja hurjin palovammoin) ja palo saatiin eristettyä vain yhteen tilaan.

Majoitustoiminta alkoi Myllytalolla 90-luvulla Talli-huoneistoksi nimetyssä ulkorakennuksen päädyssä. Noin kymmenen vuotta myöhemmin seuraava isäntäperhe rakennutti ulkorakennukseen vielä kaksi huoneistoa lisää, Navetan ja Pajan, joiden kummankin nimet muistuttavat menneisyydestä.

Me Tuomet olemme Myllytalon neljäs isäntäväki ja muutimme taloon elokuussa 2011. Majoitustoimintaa jatkoimme ensin entiseen tapaan lähinnä pidempiaikaisia majoitujia, kuten työkomennuksella olevia työmiehiä, palvellen. Keväällä 2019 remontoimme vanhan pihasaunan ja puuladon ja rakennutimme niiden yhteyteen terassin paljuineen.

Varsinainen uusi aikakausi alkoi, kun Myllytalo siirtyi v. 2020 Booking.com-varausjärjestelmään, jolloin majoitustoiminta muuttui selkeästi enemmän matkailijoita palveleviksi. Kun vielä kolme omaa lastamme muuttivat pois kotoa, oli lisäksi aika ottaa osa päätalosta yrityskäyttöön. Luontevasti se kävi omien perusammattiemme, fysioterapeutin ja musiikki- ja vuorovaikutusterapeutin ammattitaitojemme hyödyntämisellä ja laajentamisella. Toimintaa onkin viime vuosina määrätietoisesti kehitetty kohti hyvinvoinnin ja rentoutumisen kokonaisvaltaisia palveluita.

Tärkeimpiä arvojamme ovat toisista ihmisistä ja itsestä huolenpitäminen, perinteiden kunnioittaminen ja vaaliminen sekä eettisesti ja ekologisesti kestävän elämisen tavan jatkuva kehittäminen. Toivotamme sinut lämpimästi tervetulleeksi meille Myllytalolle, lupaamme pitää sinusta hyvää huolta!

Harri ja Kirsi Tuomi, Myllytalon isäntä ja emäntä