Siirry sisältöön

Pyöräily on toiseksi suosituin liikuntaharrastus Suomessa, hyvänä kakkosena heti kävelyn jälkeen. Ei siis ihme, että kunnat ovat enenevissä määrin alkaneet satsata pyöräilyreittien suunnitteluun ja monipuolistamiseen. Niin meillä Hämptonissakin.

Myllytalo on hakemassa Welcom cyclist -tunnusta ja täytämme jo sen vaatimat kriteerit. Olemme sitoutuneet pyöräily-ystävälliseen palveluun, joka sisältää mahdollisuuden pyörän turvalliseen säilytykseen ja huoltoon, pyörän pesu- ja puhdistuspaikan, mahdollisuuden pyöräilyvaatteiden puhdistamiseen sekä sähköpyörän akun latausmahdollisuuden.

Myllytalolla on majoittujien käytössä kolme "mummopyörää", joilla polkaisee helposti n. 1,5km matkan kaupalle tai n. 3,5km matkan keskustaan, kummatkin turvallisesti pyörätietä pitkin.

Helpot, Hämeenlinnan kantakaupungin alueella kulkevat digipyöräreitit opastavat keskusta-alueen tunnetuimpien kohteiden äärelle 360-kuvien avulla. Reitit ovat pituudeltaan noin 5-14 km pitkiä ja siten helposti saavutettavissa monentasoisille ja -ikäisille polkijoille.

Varsinainen pyöräilijoiden kartta löytyy Hämeenlinnan kaupungin sivuilta. Sieltä löytyy reittejä moneen makuun, jonka lisäksi myös lähialueet ovat esiteltyinä.

Mielenkiintoisia, pidempiä reittejä suosittelemme esim. Aulangon kautta Metsäkylän navetalle (auki sunnuntaisin, jolloin myös Kahvila leivintupa avoinna) ja sieltä Lepaan viinitilalle. Matkaa Myllytalolta Lepaalle on 20km. Sieltä palataan samaa reittiä takaisin Pälkäneentielle Rahkoilaan, jossa poiketa voi vaikkapa Mierolan Silta Caféssa. Sieltä rengasreitti voi jatkua Hattulan vanhalle Pyhän Ristin kirkolle, jossa kauniit keskiaikaiset seinämaalaukset ihastuttavat kaiken ikäisiä. Lepaalta on kirkolle matkaa n. 8,5km. Paluumatka voi sujua Hattulanselän toista puolta pyöräillen Hämeen linnan linnanpuiston puolelta keskustan kupeesta takaisin Myllytalolle, joka taival on pituudeltaan 11km. Koko reitti on siis kokonaisuudessaan noin 40km. Lyhennettynä sen voi tehdä helposti jättämällä Lepaalla käynnin tuonnemmaksi, jolloin reitin pituudeksi jää 27km.

Toinen suunta Myllytalolta katsottuna voi olla Hauho, joka reitti on tässä esitellyistä kokonaisuudessaan pisin. Alkureitti sujuu pyörätietä pitkin, mutta matka jatkuu 10-tien reunaa. Ensimmäinen pitstop voi olla esim. 5.5km päässä sijaitseva Kankaisten tila, josta löytyy mm. tilamyymälä ja kahvila. Siitä matka voi jatkua Kyyrölän savipajaan, josta voi halutessaan tilata vaikkapa workshopin. Rengasreitti etenee Hauhon eteläisiin, jonne poiketaan 10-tieltä vasemmalle kylätielle. Kyläkauppa ja baari ovat tällä hetkellä suljettuina, mutta pieni uimaranta paikalta löytyy. Eteläisiin on Myllytalolta matkaa 13km. Jos jatkat kylätietä edelleen Hauhon kirkonkylälle, pääset tutustumaan keskiaikaiseen kirkkoon sekä Hauhon wanhaan raitiin, jonne Myllytalolta on n.27km. Paluumatkan voi toteuttaa rengasreittinä siten, että ajelee Pälkäneentietä pitkin (maantien reunaa) ja poikkeaa edellisen reitin tapaan Mierolassa tai Pyhän Ristin kirkossa ja ajelee sitten Aulangon puolta takaisin Myllytalolle. Matka Hauhon kirkonkylältä ko. reittiä pitkin Myllytalolle on 35km, jolloin matkan kokonaispituudeksi tulee 62km.

Kolmas ympyräreitti on 17km:n pituinen ja kulkee Katumajärven ympäri. Matkan varrelta löytyy Vanajan linna, jonne on Myllytalolta n. 5,5km. Tie on mutkittelevaa, mutta päällystettyä. Golf-klubilla on kesäisin tarjolla lounas. Vanajan linnalta jatketaan Harvialan suuntaan ja käännytään sitten Katumajärven kärjestä takaisin Hämeenlinnaan päin. Matkalla voi poikeata Mantereen linnavuorella, josta on komeat näkymät järvelle. Matkan jatkuessa voi pulahtaa uimassa Idänpään uimarannalla ja shoppailemassa mainetta niittäneessä Tarot-puodissa. Sieltä pyörätie tuo mukavasti Myllytalolle, jonne on puodilta matkaa vain runsas 2km.

Tosi haasteista kiinnostuneiden kannattaa tutustua Hämeen härkätien historiallisiin maisemiin ja käväistä välillä vaikkapa Portaan nahkurinverstaalla. Tämän pyöräilyreitin kokonaispituudeksi tulee 70km. Myös Iittala Village voi tarjota mukavan päiväretkikohteen vähän pidempää reittiä toivovalle.

Toivotamme sinut lämpimästi tervetulleeksi meille, nauttimaan sekä liikunnan ilosta että rentoutumisesta ja rauhoittumisesta maalaismaisessa pihapiirissämme!

Myllytalolla 31.5.2023

Kirsi-emäntä ja Harri-isäntä