Siirry sisältöön

Saunoja lienee Suomessa noin 3 miljoonaa, mikä on huikea luku ottaen huomioon maan 5,5 miljonaan väkiluvun! Saunahullut suomalaiset ovat rakentaneet hikihuoneitaan jo pronssikaudella 1500-900 eaa. ensin maakuoppiin ja myöhemmin aittamaisiin rakennuksiin. Vanhin näistä lienee savusauna, jonka kiuas on kertalämmitteinen. Kiuasta ei lämmitetä varsinaisen kylpemisen aikana ja savupiipun puuttuessa savu poistuu saunasta räppänän kautta ulos. Savusaunat ovat herkkiä palamaan ja niiden lämmittämiseen kuluu helposti koko päivä - ehkä sen vuoksi niitä arvellaan olevan enää noin prosentti koko Suomen saunakannasta.

Sauna on ollut perinteisesti peseytymisen paikka, mutta monia muitakin merkityksiä sillä on ollut. Saunassa on synnytty ja siellä on kuoltu, siellä on hoidettu yskää ja päästy eroon syöpäläisistä. Talvella saunassa pestiin pyykkiä ja saattoi se toimia majoituspaikkanakin. Sauna on ollut myös pyhä paikka. Perinteisesti saunassa tuli käyttäytyä sen arvolle sopivalla tavalla - ei saanut huutaa, kiroilla, syödä tai piereskellä (kuten ei kirkossakaan), muuten saunan haltijat tai tontut olisivat voineet suuttua. Tämä tapa on meillä edelleen käytössä, vaikkakin kai suurilta osin eri syystä :) Sauna on rauhoittumisen paikka kaiken ikäisille.

Nykyisin arvellaan, että noin 99% suomalaisista käy saunassa, useimmat vähintään kerran viikossa. Edelleen saunomisen yhteydessä peseydytään, mutta yhä tärkeämmässä roolissa on rentoutuminen. Sosiaalista näkökulmaa ei sovi myöskään unohtaa - ystävien kanssa saunominen on tavallinen suomalainen illanviettotapa, johon voi liittyä morsiamen tai sulhasen saunotus, jääkiekkopeli tai vaikkapa syntymäpäivät. Saunassa tittelit ja asemat unohdetaan, alastomuus on luonnollista ja muuten niin tuppisuisten suomalaisten jutteleminen ventovieraidenkin kanssa tavallista.

Myllytalon LatoSpa -kokemuksen ideana on tarjota aitoja kokemuksia aidossa ympäristössä. Vanhan, yli 100-vuotiaan maalaistalon pihapiiri tarjoaa idyllisen kokonaisuuden vain reilun kivenheiton päässä Hämeenlinnan keskustasta. Nykyinen pihasauna on rakennettu 50-luvulla ja sitä on remontoitu harkiten ja vain välttämättömin osin. Esim. vanhat seinäpaneelit on vain pesty ja käsitelty kuultavalla vahalla. Moni vieras onkin sanonut, että "saunassa tuoksuu ihan mummolalta". Autenttisuus lävistää kaikki aistit, sillä myös vanhat lauteet on kunnostuksen jälkeen säilytetty.

LatoSpa:n sydämen muodostaa kertalämmitteinen ja n. viiden tunnin lämmittämisen vaativa Aitokiuas. LatoSpa:n sauna on "kehittyneempi versio" savusaunasta. Savusaunan tapaan kiuas lämmitetään jo ennen kylpemistä, mutta nk. häkälöylyt poistuvat löylyhuoneesta savupiipun kautta. Pehmeät ja pitkään viipyilevät löylyt hellivät kehoa poikkeuksellisen syvärentouttavalla tavalla ja löylyjä riittää saunojille hyvässä lykyssä seuraavaan aamuun asti. Lämmön rentouttaessa lihaksia hyvää oloa tuottavien hormooneiden eritys lisääntyy ja verenkierto vilkastuu.

Saunan lämmöstä voi pulahtaa kuuden hengen paljuun tähtitaivaan alle ja antaa veden helliä jäseniä. Vanhaan puulatoon tehty ja terassilämmittimillä varustettu oleskelutila tarjoaa jääkaappeineen ja grilleineen hengähdyspaikan sekä saunomisen lomassa että sen jälkeen.

Lue lisää LatoSpa:sta sivuiltamme.

"Vihtoen viha vähenee, saunoen sappi sammuu" sanoo vanha suomalainen sananlasku. Tervetuloa nauttimaan uniikista ja autenttisesta saunakokemuksesta Myllytalolle!

11.4.2023

Kirsi -emäntä